Satversmes tiesas spriedums pieliek punktu politiskajām intrigām

Esam gandarīti par Satversmes tiesas lēmumu.

Pirmkārt, tas ir būtisks no tiesiskā aspekta. Tiesa šodien ir atzinusi, ka Ķekavas pašvaldības lēmums ir bijis prettiesisks. Tas nav patīk vai nepatīk jautājums, kā to centās pozicionēt, – tas ir jautājums – vai pašvaldības darbam ir jāatbilst likumam? Lai tā ir mācība arī visiem atdarinātājiem neļauties vilinājumam tādējādi iekarot sabiedrības simpātijas – prettiesiski lēmumi netiek tolerēti. Ātrāk vai vēlāk, bet lietu kārtība atgriežas tiesiskuma rāmjos. Likumi ir jāievēro visiem.

Otrkārt, Satversmes tiesas lēmums ir svarīgs no uzņēmējdarbības un pakalpojumu sniegšanas brīvības aspekta. Nedrīkst pašvaldība patvaļīgi un nesamērīgi ierobežot komersantu tiesības nodarboties ar komercdarbību. Risinājumos ir jāatrod līdzsvars starp sabiedrības un komersantu interesēm.

Šis ir būtisks aspekts arī mums kā liberālam politiskam spēkam, kurš atbalsta brīvo tirgu ar minimālu valsts iejaukšanos. Ja valsts vai pašvaldība tomēr iejaucas, tad jābūt regulācijai ar skaidriem noteikumiem, ko ievēro visi.

Treškārt, beidzot ir pielikts punkts arī visām politiskajām intrigām, kas ar šo jautājumu bija saistītas un pret mums vērstas un kas daudziem bija pamats sava politiskā kapitāla vairošanai. Satversmes tiesas lēmums, atzīstot ministra rīkojumu par atbilstošu, bet pašvaldības lēmumu par prettiesisku, ir augstākais iespējamais atzinums.

Ar Satversmes tiesas sprieduma tekstu var iepazīties šeit.

Tev varētu vēl patikt