Ijabs par mākslīgā intelekta likumu: lai regulācija nenožņaugtu inovāciju

“Eiropas Savienība ir regulu lielvara, bet šoreiz mums jālūko panākt, ka ES jaunā mākslīgā intelekta regulācija nenožņaudz mākslīgā intelekta inovāciju un ieviešanu,” šodien pēc balsojuma par  mākslīgā intelekta likumu Eiropas Parlamenta iekšējā tirgus komitejā uzsvēra deputāts Ivars Ijabs (Latvijas attīstībai/Renew Europe).

Viņš balsojumā atbalstīja Parlamenta un Padomes sarunās sasniegto kompromisu par ES Mākslīgā intelekta (MI) aktu. Tas ir pasaulē pirmais visaptverošais tiesiskais regulējums mākslīgā intelekta jomā, kas rada precedentu  mākslīgā intelekta regulējumam  pasaules mērogā. Akts ne tika būtiski ietekmēs MI izstrādi, tirdzniecību un izmantošanu ES bet arī ietekmēs arī globālos MI regulējuma standartus.

Likums iedala MI lietojumus četros riska līmeņos, no minimāla līdz nepieņemamam riskam, un nosaka tiem atbilstošas regulatīvās prasības. 

Daži MI izmantošanas veidi ir pilnībā aizliegti. Tostarp, lielākā daļa reāllaika un attālinātās biometriskās identifikācijas sistēmu, biometriska kategorizācija pēc sensitīvām pazīmes (piemēram, politiskās vai reliģiskās pārliecības, seksuālo orientācijas vai rases), sejas attēlu mērķtiecīgu iegūšama atpazīšanas datubāzēm, emociju atpazīšana darbavietās un skolās, sociālās vērtēšanas sistēmas un MI sistēmas, kas manipulē ar cilvēka uzvedību.

Uz augsta riska MI sistēmām kritiskajā infrastruktūrā, izglītībā, nodarbinātībā, tiesībaizsardzībā, veselībā) attiecas stingras prasības. Tām obligāti jāveic ietekmes uz pamattiesībām novērtējumi, atbilstības novērtējumi un jāievēro īpašas prasības attiecībā uz pārredzamību, cilvēku uzraudzību, precizitāti un kiberdrošību.

Uzņēmēju grupas gan paudušas bažas, ka dažādie ierobežojumi varētu izraisīt Eiropas mākslīgā intelekta uzņēmumu un talantu aizplūšanu uz citām valstīm. 

Ivars Ijabs: “Tieši tāpēc būs svarīgi, kā Eiropa Komisija jauno likumi ieviesīs. Jo visticamāk, līdz laikam, kad likums stāsies spēkā, AI būs attīstījies veidos, kādus šodien pat īsti nevaram prognozēt. Darbs pie likuma bija krasi jāmaina jau tā apspriešanas laikā. Un tuvākajos 24 mēnešos MI pasaulē mainīsies tikpat strauji. Eiropas institūcijām būs jāmainās tai līdzi.”

Par Mākslīgā intelekta aktu šodien nobalsoja Parlamenta Iekšējā tirgus un Pilsonisko brīvību komitejas.

Tev varētu vēl patikt