Mārupes novada deputāti prasa domes priekšsēdētāja Ences atkāpšanos

Mārupes novada pašvaldības domes deputāti – Ilze Bērziņa (LA), Jānis Kazaks (LA), Aivars Osītis (LA), Guntis Ruskis (LA), Andris Puide (NA), ir iesnieguši deputātu pieprasījumu Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājam Andrejam Encem atkāpties no ieņemamā amata.

Aicinājums tapis, atsaucoties uz publiski pieejamu informāciju, ka Rīgas rajona tiesa 2024. gada 30. janvārī lēma Andreju Enci atzīt par vainīgu apsūdzībā, kas celta pašvaldības amatpersonai par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, piemērojot 18 900 eiro lielu soda naudu, atņemot tiesības divus gadus ieņemt amatpersonu amatus valsts un pašvaldību iestādēs.

Lai arī Rīgas rajona tiesas spriedums vēl nav stājies spēkā, tas skaidri norāda uz būtiskiem uzticības zaudēšanas un reputācijas apdraudējuma riskiem, kas nav savienojami ar pašvaldības domes priekšsēdētāja amatu.

Gan A.Ences pozīcija, nesniedzot pašvaldības domes deputātiem un sabiedrībai atklātu informāciju, gan tiesas spriedums kā tāds norāda uz būtiskiem riskiem, kas saitīti ar  sabiedrības uzticēšanos valsts amatpersonu darbībai kopumā, kā arī kādu ietekmi attiecīgā rīcība ir radījusi sabiedrībā un kādu iespaidu tas ir atstājis uz Mārupes novada pašvaldības reputāciju.

Deputāts Aivars Osītis: “Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbības, Rīgas rajona tiesas lēmums un citas tiesībsargājošu iestāžu darbības ir diskreditējušas Mārupes novada domes vadības darbu. Domes priekšsēdētājam ir jāuzņemas politiskā atbildība un atkāpšanās no amata šajā gadījumā ir obligāta. Kā Mārupes novada iedzīvotājam man žēl, ka mums šāds solis ir jāpieprasa un pēc tik nopietniem pārkāpumiem domes vadītājs pār prioritāti nosaka turēšanos pie sava krēsla.”

Konteksts

2022. gada 22. novembrī Korupcijas novēršanas un apkarošana birojs paziņoja par kriminālvajāšanas uzsākšanu pret Babītes novada pašvaldības kapitālsabiedrības valsts amatpersonu par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas – gandrīz 38 tūkstošu eiro mantisko zaudējumu pašvaldības kapitālsabiedrībai.

2023. gada 31. janvārī Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzība celta pašvaldības amatpersonai par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, proti, vairāk nekā 37 000 eiro mantiskā zaudējuma nodarīšana pašvaldības kapitālsabiedrībai.

Rīgas rajona tiesa 2024. gada 30. janvārī, A.Enci atzina par vainīgu, piemērojot 18 900 eiro lielu soda naudu, kā arī atņemot tiesības divus gadus ieņemt amatpersonu amatus valsts un pašvaldību iestādēs. Tāpat Rīgas rajona tiesa pilnībā apmierināja cietušās SIA “Babītes siltums” materiālā kaitējuma kompensācijas pieprasījumu 37 561 eiro apmērā.

Tev varētu vēl patikt