Pabriks: “Patria” bruņumašīnas ir mūsu militārās industrijas veiksmes stāsts

Šodien Valmierā atklās pirmo “Patria” grupas uzņēmuma “Defence Partnership Latvia” rūpnīcu, kurā sākta militāro transportlīdzekļu ražošana. Lēmumu par to, ka bruņutransportieri jāražo Latvijā, uzsākot sadarbību ar “Patria”, pieņēma tā laika aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

“Atceros sarunas, kas mums bija pirms dažiem gadiem, projektu uzsākot, starp Latvijas un Somijas valdībām, kā arī uzņēmumu “Patria”. Pārliecināt viņus par šādu sadarbības modeli nebūt nebija viegli, bet lepojos, ka mums tas izdevās. Šī rūpnīca ražos bruņutransportierus ne tikai Latvijas un Somijas armijām, bet visiem mūsu sabiedrotajiem. Tās izveide tika iekļauta līgumā, ko noslēdzām, un ir gandarījums, ka viss noticis, kā plānojām,” uzsver Artis Pabriks.

Aizsardzības ministra Arta Pabrika noslēgtais līgums paredz, ka no 200 miljonu eiro lielā kopējā pasūtījuma 63 miljonus eiro “Patria” investē Latvijas ražotājos un industrijā, kā arī to, ka divu gadu laikā bija jāatver rūpnīca Latvijā.

“No sirds novēlu Aizsardzības ministrijai šo kursu turpināt un, piesaistot investorus, sargāt un attīstīt arī Latvijas ekonomiku. Mums ir vēl citi projekti, ko attīstīt – dronu ražotnes, “Fox” bagiji, kas izstrādāti īpaši armijas vajadzībām. Šīs lietas ir vajadzīgas Latvijas armijai, un tās ir konkurētspējīgas arī starptautiskajā tirgū. Redzam, ka galvenais provokators pie mūsu robežām ir ļoti aktīvs, tāpēc kavēties nedrīkstam,” atsaucoties uz Krievijas paziņojumiem par robežu pārmērīšanu ar Lietuvu un Poliju, kā arī Igaunijas boju novākšanu Baltijas jūrā, nākotnes soļus iezīmē Artis Pabriks.

SIA “Defence Partnership Latvia” ražotnē jauno bruņu transportlīdzekļu pilna cikla ražošana jau uzsākta, un pirmais prototips testu veikšanai būs gatavs šīs vasaras beigās. Valmieras rūpnīcā ik gadu tiks saražotas aptuveni 30 “Patria” bruņumašīnas.

Tev varētu vēl patikt