“Latvijas attīstībai” – Droša Latvija stiprā Eiropā

Politiskā partija “Latvijas attīstībai” šodien konventā diskutēja par prioritātēm nākamajam Eiropas Parlamenta sasaukumam. Galvenos paveicamos darbus raksturo kampaņas sauklis – “Droša Latvija stiprā Eiropā”.

Par nākamās piecgades prioritātēm Eiropas Parlamenta darbā “Latvijas attīstībai” uzskata drošību un ekonomisko attīstību. To šodien diskusijā uzsvēra arī partijas līderi gaidamajās vēlēšanās.

Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs uzsvēra, ka pat tik cēlus mērķus kā drošība un ekonomiskā attīstība, nemaz nerunājot par mazākām iniciatīvām, var nogalēt birokrātija: “Birokrātija tiešām žņaudz Eiropas Savienību, un tas padara skeptiskus pat cilvēkus, kas vienmēr bijuši eirooptimisti. Cilvēkiem ikdienā ir jāvelta milzīgs laiks dažādiem papīriem, atskaitēm un regulējumu regulējumiem. Es bieži viesojos pie jauniešiem skolās, kur pasniedzēji stāsta, ka pēc atskaišu nodošanas reizēm pat mēnešiem jāgaida, lai dabūtu atpakaļ naudu no attiecīgā Eiropas fonda, piemēram, par jauniešu ekskursiju uz Eiropas Parlamentu Strasbūrā. Sanāk – jo vairāk skolotājs uzņemas iniciatīvu, jo lielākās problēmās iekuļas. Tas gan ir lielā mērā tieši politiķu un Eiropas Parlamenta uzdevums – sist pa pirkstiem ierēdņiem un birokrātiem, kad viņi grib atkal veidot jaunus regulējumus, bez kuriem var iztikt. Birokrātija vairojas tur, kur pietrūkst demokrātiskas atbildības. Jebkuram publiskas naudas izmantojumam jābūt caurspīdīgam, bet ir jādomā arī par to, kādu papildu slogu mēs radām cilvēkiem.”

Bijušais Eiropas Parlamenta deputāts, ārlietu un aizsardzības ministrs Artis Pabriks iezīmēja pārmaiņu laikus Eiropas Savienībā: “Eiropas Parlamentā mūs sagaida iekšēja cīņa par to, cik daudz līdzekļu atvēlēt aizsardzības spējām un kurām aizsardzības jomām. Iepriekš aizsardzības jautājums nebija ES kompetencē un līdz šim fondu līdzekļus nemaz nedrīkstēja izmantot šiem mērķiem. Krievijas iebrukums Ukrainā ieviesa izmaiņas arī Eiropas domāšanā. Nākamajā Eiropas Parlamenta sasaukumā aizsardzībai kopumā būtu nepieciešams atvēlēt 1,5 miljardus eiro ik gadu. Kā ES robežvalstij Latvijai ir svarīga loma kopējos aizsardzības plānos. Eiropas Savienībai būtu jāsedz puse no izmaksām savas ārējās robežas nostiprināšanā un “Mannerheima līnijas” izveidošanā.”

Ekonomikas doktors, bijušais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis reflektēja par daļā no sabiedrības izplatīto mītu, ka Eiropas Parlamentam vai pat dalībai Eiropas Savienībā nav nekādas ietekmes uz Latviju: “Kas notiktu ar Latviju, ja mēs neiestātos Eiropas Savienībā? Es domāju, ka mūsu valsts ekonomikas trajektorija nebūtu tik ļoti atšķirīgā no Ukrainas. Bez Eiropas Savienības piedāvātajām iespējām, tās stratēģiskās vadības, vadlīnijām un ieteikumiem, un, kas vēl svarīgāk, bez tās finansiālā atbalsta un investīcijām šodien mūsu iekšzemes kopprodukts uz iedzīvotāju būtu vismaz uz pusi zemāks. Ja spēsim gudri izmantot visu Eiropas fondu potenciālu Latvijas attīstībai, ieguldot Latvijas konkurētspējā,  eksporta potenciālā un iedzīvotāju labklājībā, tad kā maza valsts ātri varēsim sasniegt augstus labklājības rādītājus. Esam maza, līdz ar to ātri pielāgoties spējīga valsts, kurā dzīvo izglītoti iedzīvotāji. Vēsturiski vienmēr šo potenciālu esam mācējuši pareizi izmantot, pieņemot pareizus lēmumus, varam to paveikt atkal, jau Eiropas Savienības mērogā.”

Ar “Latvijas attīstībai” Eiropas Parlamenta vēlēšanu programmu iespējams iepazīties šeit: attistibai.lv/programma2024

Par jaunas partijas institūcijas – konventa – izveidošanu biedri lēma “Latvijas attīstībai” kongresā 2021. gadā. Tā joprojām ir jauna partijas organizatoriskā struktūra, kuras galvenais mērķis ir nodrošināt plašāku partijas biedru iesaisti Kongresu starplaikā, vienlaikus nodrošinot platformu biedru iesaistei politikas iniciatīvu izstrādē un īstenošanā. Nepieciešamība pēc šāda formāta sapulcēm radās pēc pašvaldību vēlēšanām, kur “Latvijas attīstībai” pārstāvošie saraksti ieguva plašu pārstāvniecību visā Latvijā. Konventa fokuss pirmo divu darbības gadu laikā gan nav bijusi tikai pašvaldību politika, ir analizēti virkne jautājumu, kas bijuši aktuāli Latvijai un partijas aktīvajiem politiķiem nodaļās.

Tev varētu vēl patikt